Czy ktoś ma pytania z egzaminu z poprzedniego roku,lat?

Re: Czy ktoś ma pytania z egzaminu z poprzedniego roku,lat?

Postprzez kasiooola w Śro Cze 16, 2010 5:25 pm

hmm nie wiem czy coś się zmieniło, ale nie wykładzie mówił że za każde pytanie wstawia punkty a nie oceny:>
kasiooola
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Lis 16, 2008 4:41 pm
Miejscowość: Toruń

Postprzez monika.g w Śro Cze 16, 2010 5:29 pm

w skrócie chodzi o to, że stosunek pracy nawiązuje się na podstawie powołania tylko w przypadkach określonych w odrębnych przepisach, stanowiska te są wymienione np zastępców wójta, burmistrza, prezydenta, dyrektorów przedsiębiorstw państwowych. Natomiast w samorządowych stosunkach pracy mamy do czynienia właśnie z powołaniem pozornym, czyli powołaniem na stanowiska osób, mimo tego, że nie są wymienione w ustawowym katalogu stanowisk z powołania. Czyli nie są wymienione w przepisach ale stosunek pracy nawiązuje się z nimi także na podstawieia powołania np komendantów straży gminnych lub kierowników urzędu stanu cywilnego. Mam nadzieję, że wystarczy :)
monika.g
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 10:01 pm

Postprzez scorpio85 w Śro Cze 16, 2010 5:31 pm

To jest w podręczniku Wybrane zagadnienia prawa pracy i prawa urzędniczego Piątkowskiego.

"Pozorne powołanie" jest charakterystyczne dla nawiązania stosunku pracy z takim pracownikami samorządowymi jak: powiatowy rzecznik praw konsumentów (powoływany przez radę powiatu), komendant straży gminnej (powoływany przez wójta) czy kierownika wojewódzkiej jednostki samorządowej (powoływany przez zarząd woj.). Stosunek pracy z tymi osobami nie może powstać na bazie powołania, gdyż krąg osób zatrudnianych na tej podstawie jest wyczerpująco określony w art. 4 ust. 2 ustawy o pracownikach samorządowych. Nie można też uznać, aby w rozumieniu art. 68 &1 KP przepisem odrębnym (pozwalającym na nawiązanie stosunku pracy na podstawie powołania) był, np., art. 41 ust. 2 pkt.6 ustawy o samorządzie województwa. W wyroku z 2002 r. SN uznał bowiem, że przepis ten dotyczy wykonywania przez zarząd województwa zadań należących do samorządu woj, w tym w szczególności zadań w zakresie kierowania, kontrolowania i koordynowania działalności wojewódzkich samorządowych jednostek organizacyjnych. Przedmiotem jego regulacji w ogóle więc nie jest dokonywanie czynności z zakresu prawa pracy, choć oczywiście wykonywanie zadań samorządowych może prowadzić do ich podejmowania.
Dlatego też SN przyjął, iż organem uprawnionym do wypowiedzenia umowy o pracę kierownikowi wojewódzkiej samorządowej jednostki organizacyjnej jest na podstawie art 4 pkt 4 i art 43 ust. 3 ustawy o pracownikach samorzadowych, w związku z art. 3 & 1 KP, marszałek woj., a nie zarząd województwa na podstawie art. 41ust 2 pkt 6 ustawy o sam. województwa.
scorpio85
Żak Specjalista

Dołączenie: Pią Lut 20, 2009 2:12 am

Postprzez monika.g w Śro Cze 16, 2010 5:35 pm

to prawda, tak mówił, ale pisałam zerówkę i kiedy potem byłam u niego, pokazywał mi moją pracę i mówił jaki miał system oceniania. Może tak było tylko na zerówce a na 1 terminie będzie inaczej, ciężko powiedzieć.
monika.g
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 10:01 pm

Postprzez Martyna w Czw Cze 17, 2010 12:22 pm

Boże... :evil: on albo nie pamięta co gada, albo lubi robić z ludzi idiotów. Ma być 7 pytań - 1 za 4 pkt i 6 za 1 pkt. I oby tak było heh
Martyna
Doświadczony Żak

Dołączenie: Wto Paź 28, 2008 12:40 pm

Postprzez Łojeny w Czw Cze 17, 2010 12:32 pm

a z tych zeszlorocznych ktore byloz a 4 pkt?

bo rozumiem ze bedzie to najszersze tematycznie pytanie ?

Typuje zatem formy rozwiazania umowy o prace ;)
'Naszym pragnieniem jest Wielka Polska, do niej idziemy choć droga kręta. W sercu nienawiść a w oczach zemsta, my chcemy walczyć, chcemy zwyciężać'
Łojeny
Czempion wśród Żaków

Dołączenie: Śro Sty 21, 2009 9:23 pm

Postprzez Aneta.S w Czw Cze 17, 2010 3:50 pm

,w takim razie nie wiem jak te zerowki pisemne sprawdzal ;) skoro wiekszosc ludzi nie miala odpowiedzi na pytanie o powolaniu pozornym- to srednia wychodzilaby nizsza i byloby pewnie mniej pozytywnych ocen ;) jakby mial patrzec ocenowo.Wiem tez ze jednej osobie z zerowki jak poszla do niego sprawdzic swoja prace,powiedzial ze stawial punkty ;p
On chyba nie wie co gada ,bo ma bardzo krotką pamiec :)
Aneta.S
Żak Specjalista

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 1:29 pm

Postprzez Martyna w Czw Cze 17, 2010 7:28 pm

Tylko nie formy rozwiązania :czołobijca: Może by tak zmiana treści stosunku pracy :wojak:
Martyna
Doświadczony Żak

Dołączenie: Wto Paź 28, 2008 12:40 pm

Poprzednia

Powróć do Prawo pracy i prawo urzędnicze

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość