I termin

Re: I termin

Postprzez Kultowa w Wto Lut 09, 2010 4:16 pm

O dzięki. Napisałaś to lepiej niż jest w podręczniku ;) Bo czytałam o tym po kilka razy i jakoś skumać nie mogłam. hehe
Kultowa
Doświadczony Żak

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 2:25 pm

Postprzez EDZIA w Śro Lut 10, 2010 1:07 pm

Jak już sobie gawędzimy to niech ktoś napisze nam, co było na tym ostatnim wykładzie- bo ja już głupieje i nie wiem, ponieważ każdy mówi inaczej:)

Mam pytanie oprócz tego jakie są kryteria nadzoru:dr Rączka na pewno powiedział, a ja w kilku źródłach szukałam odp na to pytanie, ale zawsze jest powiedziane inaczej.

Bardzo proszę o pomoc:)
EDZIA
Żak

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 7:37 am

Postprzez Sara w Śro Lut 10, 2010 1:44 pm

ja byłam na ostatnim wykładzie i podam co na nim było czyli przepiszę tutaj to co mam w swoich notatkach:

Temat: nadzór :D

Nadzór odgrywa doniosłą rolę w przypadku podmiotów zdecentralizowanych. Ogranicza samodzielność jednostek ale też stanowi gwarancję tej niezależności. Wymaga podstawy ustawowej.

Nadzór jest oparty na regułach:
-nie można zadowolić się ogólną normą
-kompetencje nadzorcze muszą być określone konkretnie poprzez zastosowanie jakiego środka może ingerować w działalność j.s.t.

Intensyfikacja działalności nadzorczej- działalnośc nadzorcza musi mieć swą podstawę w ustawie i tylko ustawa może kreować poszczególne środki nadzoru

Mogą wkraczać nadzorczo w działalność j.s.t. ale tylko według ustawy. Kontrola działań samorządowych. W przypadku nie uchwalenia budżetu w terminie do 31 marca, budżet gminy ustala RIO, która jest organem nadzoru nad działalnością finansową.

Można wnieść skargę na uchwałę- każdy może ją wnieść!

Nadzór to określenie procedury, dający odpowiednim organom państwowym prawo ustalania stanu faktycznego i korygowania działalności organu nadzorowanego.

Sfera przedmiotowa- kryterium nadzoru:
- zakreślają przedmiot ingerencji nadzorczej
-działalność komunalna- jest to wszelka działalność gmin oraz innych j.s.t. jeśli przepisy mowia wprost, ze organom wolno cos robic to miesci sie to w pojeciu dzialanosc komunalna

Nadzór obejmuje realizacje wszystkich zadań i kompetencji przez j.s.t. bo maja chrakter zadan publicznych- sluza zaspokajaniu potrzeb zbiorowych solecznosci lokalnych, regionalnych, czy calego społeczeństwa, a cel ma być osiągnięty przez całą dzialalnosc tych jednostek. Odroznienie zadan wlasnych, zleconych jest istotne dla okreslenia srodkow nadzoru.

Kryterium nadzoru- ograniczony do kryterium legalności- zgodnosc z prawem, zgodnosc z aktami powszechnie obowiazujacymi, wyjatkiem moga byc srodki nadzoru z art 97,84,85 tych tam ustaw i te przepisy dopuszczaja w stosunku do organow j.s.t. stosowanie nadzoru w przypadku nierokujacego na poprawe i przedluzajacego sie braku skutecznosci w zadaniach publicznych j.s.t.

wojewoda kontoroluje dzialalnosc pod wzgledem legalanosci, gospodarnosci, i rzetelnosci

sfera podmiotowa:
1. organy nadzorujace
2. organy nadzorowane

1. ustawodawca okresla je wprost:
-prezes RM
-wojewoda
-w zakresie spraw finansowych RIO
Uprawnienia nadzorcze przysluguja tez innym organom niz te glowne:
- w razie naruszenia konstytucji lub ustaw SEJM na wniosek PRM moze rozwiazac taki organ

kontrola to jeszcze nie ingerencja.
Sara
Doświadczony Żak

Dołączenie: Śro Gru 10, 2008 2:11 pm

Postprzez dorris123 w Śro Lut 10, 2010 1:46 pm

czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś na temat pytania:
obywatelstwo polskie a przynależność do wspólnoty samorządowej ?? :czołobijca:
dorris123
Nowicjusz

Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 11:51 am

Postprzez Łojeny w Śro Lut 10, 2010 2:22 pm

a ma ktos informacje jakie byly pytania na I terinie na admin zaocznej, o ile mieli juz ten egzamin w I terminie ?
'Naszym pragnieniem jest Wielka Polska, do niej idziemy choć droga kręta. W sercu nienawiść a w oczach zemsta, my chcemy walczyć, chcemy zwyciężać'
Łojeny
Czempion wśród Żaków

Dołączenie: Śro Sty 21, 2009 9:23 pm

Postprzez anuch w Śro Lut 10, 2010 5:24 pm

zaoczni mieli 1 termin ... oto pytania :
1. pojecie gminy powiatu i wojewodztwa
2. sejmik wojewodztwa powolywanie i sklad
3. i rada gminy ( ale niestety nie wiem co dokladnie:/)
anuch
Żak

Dołączenie: Pon Paź 20, 2008 5:34 pm

Postprzez Kultowa w Śro Lut 10, 2010 6:47 pm

Generalnie każda osoba posiadająca obywatelstwo polskie i zamieszkała na terenie naszego państwa jest z mocy prawa (obligatoryjnie) członkiem wspólnoty samorządowej - charakter powszechny. Potem ważne są już te aspekty co w pytaniu 6 czyli przebywanie na terenie danej j.s.t i zamiar stałego pobytu na niej.
Kultowa
Doświadczony Żak

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 2:25 pm

Postprzez EDZIA w Śro Lut 10, 2010 10:44 pm

Sara jesteś Wielka:)
Dzięki:)
EDZIA
Żak

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 7:37 am

Poprzednia

Powróć do Ustrój samorządu terytorialnego

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość