SONDA Z PR. ADMINISTRACYJNEGO

Czy jesteś za jednym testem czy za dwoma rozdzielonymi testami z prawa administracyjnego?

Jestem za jednym egzaminem
64
48%
Jestem za dwoma, rozdzielonymi egzaminami
67
51%

Razem głosów : 131

Re: SONDA Z PR. ADMINISTRACYJNEGO

Postprzez Aneta w Czw Kwi 30, 2009 4:58 pm

Prawdę mówiąc uczysz się 2 razy z tego przedmiotu, ale materiał jest inny - raz jest to podręcznik, a za drugim razem jego wykłady, które są o czyść zupełnie innym. I ja osobiście, jak to powiedziałaś "i tak się nauczę" ale wolę mieć mniej materiału - o tym pierwszym "egzaminie" można myśleć po prostu jak o kole z ćwiczeń.
Aneta
Żak Specjalista

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 2:45 pm
Miejscowość: Szczecinek/ Torun

Postprzez zabka_179 w Czw Kwi 30, 2009 6:18 pm

ewuncja napisał(a):Nie widze sensu rozdrabniania na dwie części. Nie mamy ani tak dużo ani jakiś strasznie trudnych egzaminów, więc jeden obszerniejszy nas by nie zbawił.

Osobiście uważam, że opanowanie dwóch podręczników ( z pr. cywilnego i pr. administracyjnego) mających po 500 str. nie jest wcale takie proste.
zabka_179
Doświadczony Żak

Dołączenie: Wto Sty 06, 2009 5:49 pm

Postprzez ewuncja w Czw Kwi 30, 2009 9:15 pm

Bez przesady z cywila nie ma 500 stron,ze Szczurka to będzie jakies 350, gdzie początkowe zagadnienia ( ok. 30-40 stron) typu osob prawna, fizyczna, oświadczenie woli, źródła prawa itp są zagadnieniami powtarzanymi non stop od pierwszego semestru, więc nie sposób tego nie umieć,reszta fakt jest trudna, ale objętościowo nie jest az tak ogromne jak administracyjne. Nawet gdyby ktoś musiał dużo czasu na cywila poświęcić to od tego egzaminu do Pr. Administracyjnego jest 15 dni, moim zdaniem wystarczająca ilość czasu. Ale ok to jest indywidualna sprawa każdego ile kto się uczy, nie wnikam w to.

Gdyby pierwszy egzamin z administarcyjnego był tak jak było mówione na forum 8 czerwca, to tym samym zmniejszylibyśmy sobie czas na nauke o tydzień, gdzie zakładając, że ktoś uczy się dopiero po cywilu, to musiałby opanować w 7 dni ok.330 stron ( pozwoliłam sobie policzyć) z podręcznika, a na 16 czerwca, czyli w ciągu kolejnego tygodnia 20 stron z podręcznika i ok 20 stron z notatek.

Na moje oko lepiej jest pisać 16.06 z 370 stron( łączna suma książka + wykłady) niż 8.06 z 330.Patrząc na objętość materiału to 40 stron nie zrobi żadnej różnicy, ale już w przypadku 330 a 40 to jest kolosalna różnica. Gdyby materiał był podzielony na "ustawowe" pół czyli po 150 stron to może bym się nawet na to pokusiła, ale w tym przypadku opcja jest jak najbardziej NIEKORZYSTNA.

Apeluje o to byście się zgodzili na jeden termin.Nie podejmujcie pochopnych decyzji, bo możemy później żałować. Termin trzeba będzie ustalić raz a porządnie, bo później nie będzie możliwości zmian. I byłoby też dobrze skonsultować się z innymi osobami na wykładzie, gdzie chodzi większość np na logice jak oni się na to zapatrują, bo na forum może tylko 1/3 roku się udziela. Wiem, że nie dogodzi się wszytskim, ale miło by było zapytać o zdanie jeszcze inne osoby (ponieważ sprawa jest istotna), które być może nie wiedzą, że taka sonda jest przeprowadzana ;)
Ostatnio edytowany przez ewuncja, Czw Kwi 30, 2009 11:52 pm, edytowano w sumie 1 raz
ewuncja
Czempion wśród Żaków

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 8:06 am

Postprzez Yekaterina w Czw Kwi 30, 2009 9:56 pm

Sama zagłosowałam na opcję "jeden egzamin", ale nie wiedziałam o co kaman, bo nie chodzę na wykłady :lol: Opowiadam się za opcją "test+egzamin". Poza tym nie wiadomo jakby wyglądał jeden egzamin - nikt do tej pory o tym nie pisał. Myślę, że układ, jaki zaproponował Święcki, jest korzystny. Wiemy, z czego będzie "test", wiemy, z czego "egzamin". Odstęp czasowy też wygląda spoczko. Trzeba z nim tylko dogadać, na jakiej zasadzie będzie wystawiał ocenę. Myślę, że teraz można chcieć wszystko na jeden raz i mieć z głowy Świętego, a za kilka tygodni będziemy jęczeć na forum, że jest jeden egzamin, że taki układ jest zjeb***ny i nie wyrabiamy. Nie liczyłabym też na łatwe egzaminy z prawa cywilnego i karnego. Wiadomo, że babka z cywila uwala większość roku. Na karnym też raczej z górki nie ma (na pisemnym). Wystarczy iść do starszych roczników i popytać. Postuluję układ "TEST+EGZAMIN". :mrgreen:
gg 439515
Awatar użytkownika
Yekaterina
Żak Specjalista

Dołączenie: Wto Paź 21, 2008 2:06 pm

Postprzez ewuncja w Czw Kwi 30, 2009 11:45 pm

Nie wiem, gdzie tu korzystny układ widziecie? Korzystny układ, że na 8 czerwca trzeba się nauczyć ok 330 stron a na 16 czerwca tylko ok. 40 ? W takim razie idąc tym tokiem myślenia, przez tydzień zdążycie nauczyć się 330 stron a przez 2 tygodnie 370 już nie dacie rady? :lol:
Sami sobie zaprzeczacie, z jednej strony chcecie niby sobie ułatwić, a tylko utrudniacie. A co najgorsze, nawet sobie nie zdajecie z tego sprawy.
Widze, że nikogo nie przekonam, cóż mówi się trudno
Tak, ale dawno się tak nie uśmiałam... :D
ewuncja
Czempion wśród Żaków

Postprzez PaUlInKa w Czw Kwi 30, 2009 11:47 pm

Jeśli chodzi o prawo cywilne to niestety ale to nie jest tylko książka szczurka i wykłady... w Książce Szczurka jest naprawde mało w porównaniu do rzeczywistego materiału. Nie mówie już że grupy VII i VIII 8 czerwca mają zaliczenie z ćwiczeń z cywila i na pewno lepiej by było gdyby I część prawa administracyjnego była w innym terminie. Mimo to jestem za rozdzieleniem prawa administracyjnego...
PaUlInKa
Doświadczony Żak

Dołączenie: Czw Paź 23, 2008 9:15 pm

Postprzez martus89_m w Pią Maj 01, 2009 7:31 am

Jak będą dwa terminy to książkę będziecie musieli ogarnąć na 8 czerwca... POWODZENIA :!: :idol:
Gdy będzie jeden termin będzie on 16 czerwca, tj. 15 dni po cywilnym, weźcie się zastanówcie :!:

Poza tym pierwotnie miał byc tylko TEST bez żadnych pytań otwartych jako forma egzaminu. Pytania otwarte u dr. Święckiego, który się czepia każdego słowa przy odpowiedzi :lol: ... Super

No ale przecież was nie przegada, bo wy zawsze wiecie lepiej i sobie UŁATWIACIE :D ciekawe jak ale ok :lol: Rozłożenie materiału... ta wielkie mi rozłożenie o 40 stron...a tydzień wcześniej, wow :lol:
martus89_m
Żak Specjalista

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 4:21 pm

Postprzez ewuncja w Pią Maj 01, 2009 8:17 am

Chociaż jedna rozsądna osoba :D
ewuncja
Czempion wśród Żaków

Postprzez EDZIA w Pią Maj 01, 2009 8:50 am

a inne egzaminy i zaliczenia? Jeszcze zwali sie logika i etyka...a my bedziemy uczyc sie 2 razy tego samego...co na wykladach- jak ktos chodzi to wie ze tylko etymologia jest rozbudowana..reszta to samo co w skrypcie...
EDZIA
Żak

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 7:37 am

Postprzez honda w Pią Maj 01, 2009 9:43 am

I tak przewagę ma rozdzielenie egzaminów :D więc nie ma co dyskutować na forum tylko się brać za naukę :D po juwenaliach oczywiście :idol:
Awatar użytkownika
honda
Doświadczony Żak

Dołączenie: Sob Lis 22, 2008 2:35 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawo administracyjne (cz. ogólna)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość